Web3: Η δύναμη μιας πλατφόρμας προγραμματιστών χωρίς άδεια

3
Web3: Η δύναμη μιας πλατφόρμας προγραμματιστών χωρίς άδεια

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η δημιουργία λογισμικού έχει μετακινηθεί από τα mainframes, στους διακομιστές, στο cloud: όλα τα σημαντικά βήματα προς την ευκολία προγραμματισμού και την ελευθερία. Και όμως οι προγραμματιστές εξακολουθούν να εξαρτώνται από δαπανηρές υποδομές για να κάνουν τα οράματά τους πραγματικότητα.

Για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν πλατφόρμες ή εφαρμογές που αντιμετωπίζουν πελάτες, πρέπει είτε να διαχειρίζονται οι ίδιοι διακομιστές και βάσεις δεδομένων ή, πιο ρεαλιστικά, να πληρώνουν σχεδόν μονοπωλιακές υπηρεσίες cloud, όπως το AWS, για να τους παρέχουν υποδομή.

Αυτές οι επιλογές όχι μόνο είναι δαπανηρές και χρονοβόρες, αλλά περιορίζουν τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών, καθώς η λογική δεδομένων και διακομιστή καθεμιάς περιορίζεται σε έναν περιφραγμένο κήπο.

Η αλλαγή παραδείγματος που βλέπουμε αυτή τη στιγμή – μια μετάβαση σε ένα αποκεντρωμένο Διαδίκτυο που ανήκει στους χρήστες που κερδίζει δυναμική καθημερινά – θα προσφέρει επιτέλους στους προγραμματιστές την ελευθερία να επικεντρωθούν σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία: τη δημιουργία εφαρμογών που λειτουργούν για τους χρήστες, χωρίς περιορισμούς από εταιρικά σιλό .

Σε αυτή τη νέα εποχή του Διαδικτύου, γνωστή στους υποστηρικτές ως web3, οι προγραμματιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται μέσω δικτύων υποδομής που ανήκουν στους χρήστες ή «πρωτόκολλων εργασίας», το άθροισμα των οποίων αποτελεί μια νέα πλατφόρμα προγραμματιστών χωρίς άδεια.

Αντί για παραδοσιακούς ιδιόκτητους παρόχους cloud, αυτά τα δίκτυα αποτελούνται από χιλιάδες μεμονωμένους χειριστές κόμβων, οι οποίοι συνεισφέρουν τους πόρους τους σε αντάλλαγμα για αμοιβές και δικαιοσύνη δικτύου με τη μορφή διακριτικών που βασίζονται σε blockchain. Και επειδή αυτές οι λεγεώνες χειριστών κόμβων ανταγωνίζονται για δουλειά, οι δυνατότητες που παρέχουν—π.χ. υπολογισμός, αποθήκευση, εύρος ζώνης, ευρετηρίαση, υπηρεσίες δεδομένων και ταυτότητας— έρχονται σε ένα μικρό κλάσμα του κόστους Web2.

Τα αποκεντρωμένα δίκτυα προσφέρουν και άλλα πλεονεκτήματα. Επιπλέον, είναι πιο ιδιωτικά, επεκτάσιμα και ασφαλή από τα ανάλογα Web2.

Ο χρόνος και τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομήσουν οι προγραμματιστές εφαρμογών χρησιμοποιώντας υπηρεσίες web3 ποικίλλει ανάλογα με το πρωτόκολλο. Ορισμένα πρωτόκολλα εργασίας όπως π.χ Livepeer, το επίπεδο βίντεο της στοίβας web3, έχουν αποδεδειγμένη εξοικονόμηση κόστους έως και 50x σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς κεντρικούς παρόχους cloud. Οι εξοικονομήσεις αυτού του μεγέθους μπορεί συχνά να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας ή της αποτυχίας μιας ιδέας.

Οικοδόμηση σε πρωτόκολλα Web3

Συνεχίζοντας με ένα παράδειγμα βίντεο, ας πούμε ότι είστε προγραμματιστής που έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο για μια εφαρμογή ζωντανής ροής με λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης που έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί το YouTube. Όσο ευκρινές και πρωτότυπο κι αν είναι το σχέδιό σας, το να το ζωντανέψετε σε έναν κόσμο Web2 παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις, τόσο από τεχνολογική όσο και από άποψη κόστους. Εκτός από τις δαπάνες υποδομής, θα χρειαστεί επίσης να διαχειριστείτε και να αποθηκεύσετε δεδομένα και περιεχόμενο χρήστη, να εφαρμόσετε τη λογική ελέγχου ταυτότητας και να πληροίτε όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας που συνεπάγονται το να είστε ο θεματοφύλακας των δεδομένων χρήστη.

Αυτή η πολυπλοκότητα είναι ο λόγος που όλες οι μεγαλύτερες πλατφόρμες ροής του σήμερα ανήκουν σε εταιρείες FAANG. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση συνήθως αναγκάζονται να νοικιάζουν υποδομές cloud από παίκτες Big Tech όπως η Google και η Amazon: οι ίδιες οι εταιρείες με τις οποίες θέλουν να ανταγωνιστούν.

Ο χρόνος, το κόστος και η ευθύνη αποτελούν σημαντικό εμπόδιο σε σύγκριση με αυτό που θα αντιμετωπίσατε για την κατασκευή της αντίστοιχης εφαρμογής στο web3. Εκεί, η ακριβή, φυλετική και αντιανταγωνιστική υποδομή βίντεο αντικαθίσταται από μια προσιτή, χωρίς άδεια, συντονισμένη με διακριτικά αγορά χειριστών υποδομής βίντεο στο Livepeer.

Το siled API που δημιουργήσατε για να ρωτήσετε τα δεδομένα της siled εφαρμογής σας; Αντικαταστάθηκε με ένα ανοιχτό και αποκεντρωμένο API όπως π.χ Πρωτόκολλο γραφήματος, χρησιμοποιείται για την αναζήτηση δεδομένων εφαρμογών χρήστη σε δίκτυα και blockchains. Η ευθύνη που αναλάβατε για τη διαχείριση των δεδομένων χρήστη της εφαρμογής σας; Αντικαταστάθηκε από πορτοφόλια κρυπτογράφησης όπως π.χ Πορτοφόλι Rainbowπου χρησιμοποιούνται για τον αυτοέλεγχο και τη διαχείριση των δικών τους δεδομένων.

Γι’ αυτό το web3 έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή τόσο για τους χρήστες όσο και για τους προγραμματιστές. Η απίστευτα ελαφριά επιβάρυνση του κόστους που έρχεται με την αποκεντρωμένη υποδομή θα απελευθερώσει σχεδόν σίγουρα ένα εντελώς νέο κύμα εφαρμογών που θα ήταν αδύνατο με τις παλιές δομές τιμολόγησης.

Μια έκθεση για τις ιστορίες επιτυχίας του Web3

Είναι η συντριπτική μου πίστη στις δυνατότητες θετικής αλλαγής του web3 που με οδήγησε να ξεκινήσω Το ευρετήριο Web3ένα νέο σημείο αναφοράς για τη μέτρηση της ζήτησης για το web3 ως πλατφόρμα για αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Σε αντίθεση με πολλούς δείκτες στη σφαίρα κρυπτογράφησης, ο Δείκτης Web3 δεν ζυγίζει τις καταχωρίσεις σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς ή την «κλειδωμένη συνολική αξία (TVL)». Αντίθετα, χρησιμοποιεί θεμελιώδη δεδομένα: τα τέλη που πληρώνουν οι προγραμματιστές σε αντάλλαγμα για πραγματική εργασία στα εισηγμένα δίκτυα. Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι τέτοια στοιχεία χρήσης του πραγματικού κόσμου είναι πιο ακριβής μέτρηση της εγγενούς αξίας ενός πρωτοκόλλου από την αγοραία αξία.

Ο στόχος του The Web3 Index είναι να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει ένα ευρύ φάσμα κοινού: από προγραμματιστές που ενδιαφέρονται να βρουν αξιόπιστες υπηρεσίες υποδομής έως υποψήφιους χειριστές κόμβων που θέλουν να κερδίσουν αμοιβές συνεισφέροντας σε έναν πιο δίκαιο παγκόσμιο ιστό.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Το σχέδιο είναι να διευρυνθεί το Web3 Index μέχρι να είναι αντιπροσωπευτικό ολόκληρου του web3 τοπίου, από τα πρωτόκολλα υποδομής έως τις αποκεντρωμένες εφαρμογές που απευθύνονται στους καταναλωτές που βασίζονται σε αυτά. Παραδείγματα εφαρμογών που αποκτούν ενδιαφέρον σήμερα ποικίλλουν από πλατφόρμες blogging που ανήκουν σε χρήστες, όπως π.χ Καθρέφτηςσε πλατφόρμες δημιουργών βίντεο που ανήκουν σε χρήστες όπως π.χ Ποτήρι.

Η υπόσχεση του Web3

Η υπόσχεση του web3 είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί. Οι επαληθεύσιμες πληροφορίες που βασίζονται σε blockchain αποκεντρώνουν την εξουσία, την ιδιοκτησία, τη λήψη αποφάσεων και τους πόρους. Ξεκλειδώνει δίκτυα συντονισμένα με διακριτικά και περιεχόμενο που ανήκει στους χρήστες, επιτρέποντας την καλύτερη ευθυγράμμιση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ αυτών που δημιουργούν περιεχόμενο και υπηρεσίες, εκείνων που τα καταναλώνουν και των δικτύων που παρέχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ενώ το web3 έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της εμφάνισής του. Υπάρχει πολλή δουλειά να κάνετε και δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να ασχοληθείτε.


Ο Adam Soffer είναι ο Δημιουργός του Το ευρετήριο Web3. Επί του παρόντος εργάζεται ως επικεφαλής μηχανικής προϊόντων στο αποκεντρωμένο δίκτυο ροής βίντεο Livepeer.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply