The Age of The Millennial Investor: Πώς ο κόσμος των επενδύσεων πρόκειται να επηρεαστεί από μια νέα γενιά εμπόρων

1
The Age of The Millennial Investor: Πώς ο κόσμος των επενδύσεων πρόκειται να επηρεαστεί από μια νέα γενιά εμπόρων

Ο Covid-19 έχει φέρει μαζί του ένα ευρύ φάσμα ανατρεπτικών επιρροών σε αμέτρητους κλάδους. Αν και υπήρξε μια αρχική σημαντική αρνητική επίπτωση στο επενδυτικό τοπίο, φαίνεται ότι η πανδημία έχει επιταχύνει μια τάση νεότερων επενδυτών να έρχονται στο χρηματιστήριο.

Οι μέρες της θεσμικής κυριαρχίας του χρηματιστηρίου φαίνεται να είναι μετρημένες, με περισσότερες επενδυτικές εφαρμογές όπως η Robinhood και η Sofi να προσφέρουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις αγορές τόσο για τους επενδυτές της χιλιετίας όσο και για τους επενδυτές της Gen-Z.

Ενώ οι πλατφόρμες ψηφιακής επένδυσης δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως η Robinhood έχουν εργαστεί για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική φιλική προς τον χρήστη διεπαφή όπου οι παραδοσιακές εταιρείες μεσιτών αγωνίζονται να δημιουργήσουν ελκυστικό UX για νεότερους χρήστες.

Λόγω της πιο παρορμητικής φύσης των millennial επενδυτών, πολλοί έχουν απορρίψει τις προηγμένες λειτουργίες των παραδοσιακών χρηματιστηριακών εταιρειών υπέρ μιας πιο απλοποιημένης προσέγγισης στην επένδυση.

Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι η γενιά των επενδυτών της χιλιετίας συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο παρορμητικών κινήσεων στο χρηματιστήριο σήμερα, με τους νεότερους ομολόγους τους Gen-Z να ασκούν περισσότερο επιφυλακτικότητα και απαισιοδοξία – ίσως λόγω της επιρροής που έπαιξε εκείνο το κραχ της αγοράς του 2008 στα χρόνια της διαμόρφωσης τους.

κενό
(Εικόνα: Visual Capitalist)

Όπως δείχνουν τα παραπάνω δεδομένα, οι millennial επενδυτές ενδιαφέρονται έντονα για μετοχές τεχνολογίας, με σχεδόν το μισό χαρτοφυλάκιό τους να είναι αφιερωμένο σε αγορές τεχνολογίας. Αλλά τι κάνει πραγματικά αυτή τη νέα γενιά επενδυτών; Και πώς θα επηρεάσουν τον ευρύτερο κόσμο των επενδύσεων;

Χαρακτηρίζοντας τους Millennial Investors

Το τοπίο του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε εκθετικά το 2020. Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι έφτασαν στην αγορά 10 εκατομμύρια νέοι μεμονωμένοι επενδυτές μετά την πανδημία. Αυτή η κίνηση έχει αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις διαδικτυακές χρηματιστηριακές εταιρείες και τα μηδενικά ποσοστά προμήθειας που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσβασιμότητας.

Αυτοί οι νέοι μικροεπενδυτές είναι επίσης ιδιαίτερα ενεργοί. Τις ημέρες αιχμής του εμπορίου, το λιανικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του όγκου – δείχνοντας ότι η κυριαρχία των ιδρυμάτων συνεχίζεται.

κενό
(Εικόνα: CB Insights)

Αυτοί οι νέοι επενδυτές χαρακτηρίζονται ως «επενδυτές Robinhood». Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή χρησιμοποιούν το Robinhood (αν και, όπως δείχνει το παραπάνω γράφημα, η εφαρμογή προσέλκυσε κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στις αρχές του 2021), αλλά περισσότερες αναφορές σε μεγαλύτερα επίπεδα συμμετοχής από αυτές τις νέες αφίξεις έχουν στην αγορά μετοχών.

Ο Maxim Manturov, επικεφαλής επενδυτικής έρευνας στο Freedom Finance Europe σημειώνει επίσης ότι οι περιστάσεις μπορεί να δουν περισσότερους από αυτούς τους νέους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό – καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας έχουν δει νέους περιορισμούς στις εταιρείες που εισέρχονται στο εξωτερικό.

«Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αρχίσουν να επενδύουν περισσότερα στη Δύση, ενώ οι κινεζικές εταιρείες δεν μπορούν επί του παρόντος να κάνουν IPO στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να συρρέουν στην Κίνα, καθώς περισσότερες εταιρείες με καλές δυνατότητες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την IPO’s στην ηπειρωτική χώρα», δήλωσε ο Manturov.

Συνήθως αποτελούνται από millennial επενδυτές, αυτοί οι νεότεροι νεοεισερχόμενοι στην αγορά είναι πιθανό να απορροφήσουν περισσότερους κινδύνους στο χαρτοφυλάκιό τους, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Με λίγα λόγια, οι millennial επενδυτές είναι πρόθυμοι να το κάνουν γίνε πλούσιος γρήγορα.

Αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη όταν το μερίδιο των millennials στον πλούτο των νοικοκυριών είναι συγκριτικά χαμηλό. Αυτό οφείλεται σε ένα σημαντικό χάσμα των γενεών στον πλούτο, με τους millennials να είναι πιο πιθανό να έχουν βραχυπρόθεσμα, προσωρινά συμβόλαια ή συμβάσεις μηδενικών ωρών, μαζί με φοιτητικά χρέη και υψηλότερο κόστος ιδιοκτησίας από τους προκατόχους τους.

Millennial Investor Behavior

Είναι ενδιαφέρον ότι οι millennial επενδυτές ήταν πρόθυμοι να συνδυάσουν τον κίνδυνο και να λάβουν δάνεια για να διευκολύνουν τις επενδύσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα του LendingTree’s Magnify Money, τόσο οι millennials όσο και οι επενδυτές Gen Z βασίζονται σε δάνεια για επενδύουν σε μετοχές. Το 80% των επενδυτών Gen Z και το 60% των millennials ισχυρίστηκαν ότι έχουν αναλάβει χρέη για επενδύσεις – σύμφωνα με μια ομάδα 2.000 καταναλωτών στις ΗΠΑ.

κενό
(Εικόνα: ετερόκλητος ανόητος)

Όπως μπορούμε να δούμε από τον παραπάνω πίνακα, οι νεότεροι επενδυτές καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα όταν πρόκειται για επενδύσεις. Βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνθήματα μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή από στόμα σε στόμα μέσω φίλων, οικογενειών ή τρίτων οργανισμών που εμπιστεύονται.

Αυτή την εξάρτηση έχουμε ήδη δει στην πράξη στις περιπτώσεις του GameStop και της AMC σύντομες συμπιέσεις στις αρχές και στα μέσα του 2021, όπου οι μικροεπενδυτές συντόνισαν τα πρότυπα αγορών τους με τον όμιλο Reddit r/WallStreetBets για να υπερβούν τα hedge funds και να προκαλέσουν ένα στρατοσφαιρικό ράλι τιμών σε προκαθορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Ο αντίκτυπος αυτών των βραχυπρόθεσμων συμπιεσμάτων που βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάγκασε τους θεσμικούς επενδυτές να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους. Φαίνεται ότι ευνοούνται περισσότερες προσεγγίσεις που βασίζονται στο συναίσθημα, με τα hedge funds να φημολογούνται ότι ήδη ανιχνεύουν σε διαδικτυακούς πίνακες συζητήσεων για δείκτες σχετικά με το πού μπορούν να κινηθούν οι μικροεπενδυτές στη συνέχεια.

Παρά το γεγονός ότι οι millennials λαμβάνουν τις επενδυτικές τους συμβουλές από μη συμβατικές πηγές, φαίνεται να έχουν καλύτερη απόδοση από τους παλαιότερους ομολόγους τους. Το 38% των millennial επενδυτών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δει τα χαρτοφυλάκια τους να αυξάνονται σε σύγκριση με το 15% της γενιάς baby boomer από την αρχή της πανδημίας.

Εκτίμηση της Αειφορίας

Ενώ οι millennials φαίνεται να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλο αποτέλεσμα για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον εντοπισμό μετοχών που πρέπει να παρακολουθούν, καθοδηγούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την αξία. Ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τις μετοχές ESG και συνυπολογίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων παράλληλα με την πιθανή απόδοση και τον κίνδυνο.

Για άλλη μια φορά, αυτή η τάση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά το επενδυτικό τοπίο. Όπως είδαμε με την προβληματική επίπλευση της Deliveroo, μια επιχείρηση που έχει μια δύσκολη σχέση με τους υπαλλήλους της μπορεί να υποφέρει όταν πρόκειται να κριθεί από τους υποψήφιους επενδυτές της.

Ωστόσο, Άλπα Μπάκτα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Butterfield Mortgages σημειώνει ότι η γενιά των baby boomer μεγάλωσε παράλληλα με τα κινήματα «ελεύθερης αγάπης» και περιβαλλοντικών κινημάτων των δεκαετιών του ’60 και του ’70, μπορεί κανείς να δει μια γενιά νέων που ενδιαφέρονται επίσης για αυτού του είδους τις κοινωνικές αξίες. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, όπως οι γονείς τους, οι millennials θα απομακρυνθούν από τις αξίες τους, γίνονται λιγότερο ιδεαλιστές και πιο προδιατεθειμένοι να επιδιώξουν παραδοσιακές επενδύσεις».

Παρόλο που η Bhakta αναγνωρίζει επίσης την έρευνα της Deloitte, η οποία υποδηλώνει ότι τα δύο τρίτα των millennials αισθάνονται «υποχρεωμένοι» να αλλάξουν τον κόσμο, ενώ το 75% σκοπεύει να είναι αυθεντικό και αρνείται να συμβιβάσει τις προσωπικές του αξίες όταν πρόκειται για επενδύσεις.

Ο μύθος για τα μιμίδια

Μετά το έπος του GameStop και τις επακόλουθες αντλήσεις της AMC μαζί με την αναβίωση κρυπτονομισμάτων που βασίζονται σε μιμίδια όπως το Dogecoin, έχει αναπτυχθεί μια συναίνεση ότι οι millennial επενδυτές σκοπεύουν να αγοράσουν μιμίδια.

Ωστόσο, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι μετοχές meme δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο φαίνονται μεταξύ των millennials και των επενδυτών Gen Z, καθώς περίπου το 30% και των δύο ηλικιακών ομάδων κατέχουν μαζί μια μετοχή που βασίζεται σε μιμίδια.

Η έρευνα του Motley Fool σε 1.400 επενδυτές ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών διαπίστωσε ότι το 73% των επενδυτών της Gen Z και το 66% των millennials κατείχαν αντίστοιχα παραδοσιακές μετοχές – υποδεικνύοντας ότι αυτή η νέα γενιά έχει κατασκευαστεί για να έχει διάρκεια.

Η πρόκληση για την υπόλοιπη βιομηχανία θα είναι να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους για να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτό το νέο κύμα νεότερων επενδυτών που είναι έτοιμοι να κρατήσουν το αυτί τους στο έδαφος για να βρουν την επόμενη κερδοσκοπική μετοχή με βιώσιμα θεμελιώδη μεγέθη.

Ο Covid-19 άνοιξε την πόρτα σε μια νέα γενιά λιανικών επενδυτών και τώρα εναπόκειται στη βιομηχανία να προσαρμοστεί σε αυτό το μεταβαλλόμενο οικοσύστημα.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply