Convertible vs SAFE — 5 πρακτικές αρχές για νεοσύστατες επιχειρήσεις

3
Convertible vs SAFE — 5 πρακτικές αρχές για νεοσύστατες επιχειρήσεις

Ανεβάζεις έναν γύρο και σκέφτεσαι αν θα κάνεις convertible ή SAFE; Να θυμάστε ότι το μετατρέψιμο είναι χρέος που μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο με βάση ορισμένες παραμέτρους και το SAFE είναι ένας συγκεκριμένος τύπος μετατρέψιμου. Αυτό είναι ένα άρθρο σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός. Αλλά πριν ξεκινήσετε, εδώ είναι μερικές προηγούμενες δημοσιεύσεις που σχετίζονται με αυτήν τη συζήτηση:

1) Μετατρέψιμο έναντι τιμήματος

2) Μετατρέψιμες σημειώσεις – 4 πρακτικές αρχές

3) ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Εξαιρετικό (Esp For Entrepreneurs), όσο γίνεται με ασφάλεια

Προειδοποίηση: διαφορετικές γεωγραφίες έχουν διαφορετικά πρότυπα, αυτό που είναι «τυπικό» αναφέρεται στα τρέχοντα πρότυπα στη Silicon Valley.

1) Ταχύτητα

Σε SAFE, οι περισσότεροι όροι έχουν ήδη συμφωνηθεί, αυτοί που είναι διαθέσιμοι για διαπραγμάτευση είναι η έκπτωση και το ανώτατο όριο. Η ιδέα είναι η λήψη αποφάσεων να είναι πολύ γρήγορη και να μην υπάρχουν νομικές αμοιβές, τουλάχιστον γύρω από τη χρηματοδότηση. Παραδοσιακά η έκπτωση ήταν 15-20% και ανώτατο όριο 4-5 φορές το ποσό που συγκεντρώθηκε. Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2022 στο Tau έχουμε δει όλο και περισσότερες προσφορές όπου η έκπτωση μειώθηκε σε περισσότερο από 10-15% και η αναλογία ανώτατου ορίου/ποσού που αυξήθηκε έχει αυξηθεί σε 6-8 φορές. Είναι ως επί το πλείστον μια συνάρτηση των συνθηκών της αγοράς που έχουν αλλάξει σημαντικά καθώς μιλάμε, επομένως προσδοκούμε ότι θα δούμε περισσότερα από τα προηγούμενα πρότυπα

2) Περαιτέρω συγκέντρωση χρημάτων

Το SAFE επιτρέπει στον επιχειρηματία να συνεχίσει να αυξάνει με τους ίδιους όρους, τεχνικά επ’ αόριστον. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πάντα καλό – ο επιχειρηματίας μπορεί να καθυστερήσει υπερβολικά τον επόμενο γύρο και να αραιωθεί υπερβολικά όταν το SAFE κάνει μετατροπή. Είναι επίσης επικίνδυνο για έναν επενδυτή που έχει πολύ λιγότερη βεβαιότητα σχετικά με το πόσα κεφάλαια θα πάρει η startup και πότε θα πραγματοποιήσει μετατροπή.

3) Σκηνή

Ιστορικά όλοι οι γύροι είχαν τιμές, με τα κάμπριο να γίνονται πιο δημοφιλή στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η σκέψη ήταν ότι στα πολύ πρώιμα στάδια τα πράγματα είναι πολύ απροσδιόριστα και είναι καλύτερα να μην προσηλώνουμε σε μια συγκεκριμένη ιδιοκτησία ή αποτίμηση πολύ νωρίς. Για πολλά χρόνια τα convertible έγιναν συνώνυμα με το seed stage και σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται ανάμεσα στους επίσημους γύρους. Τα SAFE ακολούθησαν παρόμοιο μοτίβο ειδικά από τη δεκαετία του 2010, καθώς και με τη θεσμοθέτηση του pre-seed ειδικά τη δεκαετία του 2020. Η εμπειρία μας είναι ότι το SAFE αντικαθιστά όντως τα μετατρέψιμα σε όλα τα στάδια.

4) Επιτόκιο

Εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση του SAFE, τα μετατρέψιμα γενικά έχουν επιτόκιο και ημερομηνία λήξης. 5% ετησίως για 18 μήνες είναι αρκετά συνηθισμένο. Η άποψή μας στην Tau είναι ότι το επιτόκιο δεν έχει τόση σημασία. Εάν μια εκκίνηση τα πάει καλά, τότε θα πραγματοποιήσει αύξηση πριν από αυτή τη χρονική περίοδο ούτως ή άλλως και θα μετατραπείτε. Εάν δεν συμβεί, τότε ουσιαστικά παίρνετε το δάνειό σας πίσω συν λίγο περισσότερο, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούσατε να έχετε δανείσει τα ίδια χρήματα για πολύ υψηλότερο επιτόκιο σε μια λιγότερο επικίνδυνη προσπάθεια.

5) Investors In The Round

Στην Tau, καθώς οι επιχειρηματίες/διαχειριστές έγιναν επενδυτές, είμαστε ισχυροί υποστηρικτές της εισαγωγής όχι μόνο κεφαλαίων, αλλά και έξυπνων κεφαλαίων. Εάν η επιλογή μεταξύ ενός μετατρέψιμου ή ενός SAFE έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο επενδυτή, θα πρέπει να βαρύνει πολύ το τι θα επιλέξει ένας επιχειρηματίας. Αυτές τις μέρες τα SAFE ακολουθούν μια δυαδική διανομή, προσελκύοντας επενδυτές που είτε είναι νέοι στην επένδυση είτε πολύ εξελιγμένοι και άνετοι με χαμηλότερη βεβαιότητα. Επίσης, τα μεγάλα κεφάλαια είναι συνήθως πιο παθητικά σε ένα μετατρέψιμο ή ένα SAFE επειδή προσδοκούν να δεσμευτούν περαιτέρω όταν υπάρχει ένας γύρος τιμών.


Αρχικά δημοσιεύτηκε στο “Επενδυτής με γνώμονα τα δεδομένα», είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζομαι σε άλλες πλατφόρμες. Είμαι Διευθύνων Συνεργάτης και Συνιδρυτής της Tau Ventures με 20 χρόνια στη Silicon Valley σε εταιρείες, δικές της startup και VC funds. Αυτά είναι σκόπιμα σύντομα άρθρα που επικεντρώνονται σε πρακτικές ιδέες (το ονομάζω gl;dr — καλό μήκος, διάβασα). Πολλά από τα γραπτά μου βρίσκονται στο https://www.linkedin.com/in/amgarg/detail/recent-activity/posts και θα ενθουσιαζόμουν αν κάνουν τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται αρκετά για ένα θέμα για να το εξερευνήσουν σε περαιτέρω βάθος. Εάν αυτό το άρθρο είχε χρήσιμες πληροφορίες για εσάς, σχολιάστε ή/και δώστε ένα like στο άρθρο και στο Η σελίδα LinkedIn της Tau Ventures, με τις δέουσες ευχαριστίες για την υποστήριξη του έργου μας. Όλες οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι δικές μου.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply