Κίνδυνος σηματοδότησης; Πώς οι πρώιμες νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα με μεγάλα κεφάλαια

0
Κίνδυνος σηματοδότησης;  Πώς οι πρώιμες νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα με μεγάλα κεφάλαια

Ο κίνδυνος σηματοδότησης συμβαίνει συνήθως όταν ένα μεγάλο αμοιβαίο κεφάλαιο εισέρχεται σε έναν πρώιμο γύρο, δημιουργώντας μια προσδοκία στην αγορά ότι θα οδηγήσει στον επόμενο γύρο. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία $1 δισεκατομμυρίου βάλει $1 εκατομμύριο σε έναν σπόρο, το πιθανότερο είναι ότι θέλει να αυξήσει την ιδιοκτησία της στο μέλλον. Στην Tau πιστεύουμε ακράδαντα στην παραδοσιακή προσέγγιση των επιχειρηματιών που μεγαλώνουν από μικρότερα παιδιά νωρίς και από μεγαλύτερα παιδιά αργότερα. Αλλά υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα για να ασχοληθείτε νωρίς και υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μετριαστούν τα μειονεκτήματα, τα οποία είναι τα δύο θέματα που θα διερευνήσει αυτό το άρθρο.

1) Όλοι οι τύποι κινδύνου σηματοδότησης

Οι υφιστάμενοι επενδυτές προφανώς έχουν τις καλύτερες πληροφορίες για εσάς και εάν είναι έτοιμοι να ηγηθούν αλλά δεν το κάνουν αυτό, τότε είναι ένα πολύ αρνητικό μήνυμα για την αγορά. Είναι ακόμη χειρότερο αν αυτά τα ταμεία δεν δεσμεύονται να κάνουν τουλάχιστον prorata, αυτό είναι σχεδόν μια θανατική ποινή για την startup. Οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν επιπτώσεις σηματοδότησης θα κάνουν συχνά λογικά αερόμπικ για να δικαιολογήσουν γιατί αναζητούν διαφορετικό προβάδισμα. Είναι σχεδόν πάντα μια επώδυνη διαδικασία και σχεδόν πάντα οδηγεί σε χαμηλότερο αποτέλεσμα όσον αφορά τους όρους ή τουλάχιστον το χρονοδιάγραμμα. Μια πιο μετριοπαθής εκδοχή αυτού του σηματοδοτικού αποτελέσματος συμβαίνει όταν εγγυάστε σε προγενέστερο μεγαλύτερο κατ’ αναλογία δικαιώματα επενδυτή (δηλαδή την επιλογή αλλά όχι την υποχρέωση να επενδύσει περισσότερο από την ιδιοκτησία του) ή εγγυήσεις (δηλαδή, μια συγκεκριμένη εγγύηση ιδιοκτησίας) και δεν ασκήστε το.

2) Διαπραγμάτευση ενάντια στον εαυτό σας

Ακόμα κι αν ξεφύγετε από τον κίνδυνο σηματοδότησης, π.χ., πετύχετε στόχους και το μεγαλύτερο VC θέλει να ηγηθεί στον επόμενο γύρο, θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις γύρω από τη συμφωνία. Ο υφιστάμενος επενδυτής θα έχει σύγκρουση συμφερόντων — θα σας δώσει υψηλότερη αποτίμηση και πληρώσει, ή χαμηλότερη αποτίμηση που του δίνει μεγαλύτερη ιδιοκτησία αλλά χαμηλότερες πιθανές αποδόσεις. Το να έχετε εμπιστοσύνη με το VC σας είναι το κλειδί σε αυτό το σημείο, ώστε και οι δύο να καταλήξετε σε έναν αριθμό που τιμά το ενδιαφέρον και των δύο μερών. Ένας τρόπος με τον οποίο αυτή η εξίσωση μερικές φορές αποδεικνύεται ευνοϊκή για την εκκίνηση είναι με έναν προληπτικό γύρο. Αυτά συμβαίνουν σχεδόν εξ ορισμού όταν τα πάτε πολύ καλά και ο επενδυτής σας δίνει πολλά για να εγγυηθεί τη θέση του. Στην Tau έχουμε δει περιπτώσεις είτε ενός υφιστάμενου επενδυτή είτε ενός νέου επενδυτή να το κάνει αυτό, προσφέροντας σε μια εταιρεία που είχε ακόμη πολλά χρήματα στην τράπεζα μια αποτίμηση ανάλογη με το σημείο που θα ήταν έξι μήνες από την ημερομηνία.

3) Λιγότερο δέρμα στο παιχνίδι

Οι επενδυτές που επενδύουν ένα μικρό ποσό συχνά σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετό μερίδιο στην επιτυχία σας. Ας υποθέσουμε ότι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο 200 εκατομμυρίων δολαρίων βάζει 200 ​​χιλιάδες δολάρια, σε εκείνο το σημείο έχουν μόνο το 0,1% του κεφαλαίου τους που έχει επενδύσει σε εσάς. Κατά κανόνα, οτιδήποτε λιγότερο από 1% δεν επηρεάζει το εύρος προσοχής του ταμείου. Τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια θα αφήσουν ένα μερίδιο μεταξύ 33% και 50% για παρακολούθηση και το αρχικό 1% είναι η πρώτη κίνηση για να αυξήσουν τελικά τη νομισματική τους βάση. Επομένως, προειδοποιήστε – ο συνεργάτης που είναι υπεύθυνος για τη συμφωνία ή η εταιρεία του/της είναι πολύ απίθανο να περάσει χρόνο μαζί σας, με συνέπειες τόσο στην εκτέλεση όσο και στη διακυβέρνηση. Στην Tau συμβουλεύουμε τους επιχειρηματίες μας ότι αυτά είναι αποδεκτά, αρκεί να βαθμονομούν τις προσδοκίες ανάλογα.

4) Αδικαιολόγητη προσοχή

Η εγγραφή με ένα όνομα μαρκίζ ανεβάζει επίσης το προφίλ σας στην αγορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπέροχο, καθώς μπορείτε να αξιοποιήσετε το λογότυπο για μάρκετινγκ, ειδικά για πρόσληψη και BD. Αλλά αν δεν θέλετε την προσοχή, μια στρατηγική είναι να διατηρήσετε τη συμμετοχή αυτής της εταιρείας ή ολόκληρο τον κύκλο χαμηλών τόνων ή ακόμα και πλήρως εμπιστευτική. Επίσης, εάν αυτός ο μεγαλύτερος επενδυτής εισήλθε μέσω ενός γύρου πάρτι, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο διαρροής πληροφοριών. Για άλλη μια φορά, η ανάλογη βαθμονόμηση των προσδοκιών είναι το κλειδί.

5) Κοινά ελαφρυντικά

Εάν υπογράφετε με μεγαλύτερο επενδυτή, μπορείτε επίσης να εγγραφείτε με τουλάχιστον έναν άλλο, ίσως πολλούς, για να έχετε περισσότερες επιλογές στον επόμενο γύρο. Ένας άλλος μετριασμός είναι μια δέσμευση, γραπτή ή προφορική, από το μεγαλύτερο VC να κάνει τουλάχιστον prorata στον επόμενο γύρο. Πολλές τέτοιες εταιρείες συντάσσουν επιταγές από ένα ξεχωριστό ταμείο αφιερωμένο στο αρχικό στάδιο, το οποίο είναι ξεχωριστό από το κύριο ταμείο τους, το οποίο επίσης αναφέρει τρεις περιπτώσεις:

– Περίπτωση 1: αυτά τα ειδικά κεφάλαια έχουν διαφορετικά ονόματα από τη μητρική εταιρεία

– Περίπτωση 2: Είναι εκτός προσκοπικού ταμείου, δηλαδή, η επένδυση γίνεται από κάποιον που εμπιστεύεται το ταμείο, αλλά δεν είναι πλήρης συνεργάτης.

– Περίπτωση 3: έχουν ένα ταμείο κεφαλαίων, π.χ. έχουν επενδύσει πραγματικά στο μικρότερο αμοιβαίο κεφάλαιο που οδηγεί τη συμφωνία.

Γενικά, ο επιχειρηματίας έχει λίγη κάλυψη αέρα στην Περίπτωση 1, περισσότερη στην Υπόθεση 2 και σχεδόν πλήρη κάλυψη αέρα στην Περίπτωση 3.


Αρχικά δημοσιεύτηκε στο “Επενδυτής με γνώμονα τα δεδομένα», είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζομαι σε άλλες πλατφόρμες. Είμαι Διευθύνων Συνεργάτης και Συνιδρυτής της Tau Ventures με 20 χρόνια στη Silicon Valley σε εταιρείες, δικές της startup και VC funds. Αυτά είναι σκόπιμα σύντομα άρθρα που επικεντρώνονται σε πρακτικές ιδέες (το ονομάζω gl;dr — καλό μήκος, διάβασα). Πολλά από τα γραπτά μου βρίσκονται στο https://www.linkedin.com/in/amgarg/detail/recent-activity/posts και θα ενθουσιαζόμουν αν κάνουν τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται αρκετά για ένα θέμα για να το εξερευνήσουν σε περαιτέρω βάθος. Εάν αυτό το άρθρο είχε χρήσιμες πληροφορίες για εσάς, σχολιάστε ή/και δώστε ένα like στο άρθρο και στο Η σελίδα LinkedIn της Tau Ventures, με τις δέουσες ευχαριστίες για την υποστήριξη του έργου μας. Όλες οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι δικές μου.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply