Ιστορία και νεωτερικότητα του αλγοριθμικού εμπορίου

1
Ιστορία και νεωτερικότητα του αλγοριθμικού εμπορίου

Οι αλγοριθμικές συναλλαγές έχουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία. Μπορεί να είναι συνηθισμένο σήμερα, αλλά η βιομηχανία έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να γίνει εξελιγμένη και προσιτή. Το Algo-trading ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 όταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) παρουσίασε το πρώτο του ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελιών, το «καθορισμένη ανακύκλωση παραγγελίας (DOT)” Σύστημα. Επιτρέπει σε επενδυτές από μακρινά μέρη να στέλνουν εντολές σε ειδικούς που εργάζονται στο χρηματιστήριο για να τις εκπληρώσουν.

Αργότερα, στη δεκαετία του 1980, το NYSE κυκλοφόρησε ένα ενημερωμένο σύστημα ηλεκτρονικών παραγγελιών «SuperDOT». Άλλα χρηματιστήρια εγκαινίασαν παρόμοια συστήματα ηλεκτρονικών παραγγελιών και γέννησαν τον αλγοριθμικό τομέα συναλλαγών που γνωρίζουμε σήμερα. Με την πάροδο του χρόνου, οι εκτενείς βελτιώσεις στον κλάδο οδήγησαν σε τεράστια επιτυχία.

Ας βουτήξουμε βαθύτερα στην ιστορία των αλγοριθμικών συναλλαγών και πώς έχει εξελιχθεί στον σύγχρονο τομέα που έχουμε τώρα. Πριν ξεκινήσουμε, ας εξηγήσουμε τι είναι το αλγοριθμικό εμπόριο.

Τι είναι το αλγοριθμικό εμπόριο;

Οι αλγοριθμικές συναλλαγές βασίζονται σε προ-προγραμματισμένες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές όπως ο χρόνος, η τιμή και ο όγκος. Ένας τυπικός έμπορος ανθρώπων θα εκτελεί συναλλαγές με βάση το τρέχον συναίσθημα και την ανάλυσή του. Από την άλλη πλευρά, οι αλγοριθμικές συναλλαγές εξαρτώνται από οδηγίες υπολογιστή που έχουν ήδη προγραμματιστεί εκ των προτέρων για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

Ακολουθεί ένα τυπικό παράδειγμα αλγοριθμικού εμπορίου:

  • Αγοράστε 10.000 μετοχές της Εταιρείας Α εάν η τιμή της μετοχής της πέσει κάτω από τα $100. Για κάθε αύξηση 10% πέραν των 100 $, αγοράστε 100 περισσότερες μετοχές.

Στο παραπάνω παράδειγμα, ένας έμπορος έδωσε οδηγίες σε έναν υπολογιστή για να αγοράσει αυτόματα έναν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών της Εταιρείας Α αμέσως εάν η τιμή της μετοχής πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. Επιπλέον, αγοράστε έναν ακριβή αριθμό πρόσθετων μετοχών εάν η τιμή της μετοχής αυξηθεί κατά ένα ορισμένο ποσοστό πέρα ​​από αυτό το καθορισμένο επίπεδο.

Η ελκυστικότητα των αλγοριθμικών συναλλαγών είναι ότι μπορείτε να εκτελέσετε συναλλαγές με ταχύτητα που είναι αδύνατη για τον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά, οι υπολογιστές είναι γρήγοροι και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εκμεταλλεύονται κερδοφόρες ευκαιρίες συναλλαγών στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Η ιστορία του αλγοριθμικού εμπορίου

Προέλευση του Χρηματιστηρίου

Ξεκίνησε το πρώτο σύγχρονο χρηματιστήριο στο Άμστερνταμ (Ολλανδική Δημοκρατία) το 1600. Η Dutch East India Company, μια εταιρεία θρύλων, ήταν η πρώτη εισηγμένη εταιρεία και παρέμεινε η μόνη εισηγμένη εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με την εισαγωγή των εύκολα μεταβιβάσιμων μετοχών, το κοινό άρχισε να τις αγοράζει ή να τις πουλάει μεταξύ τους. Αμέσως μετά, δεν αγόραζαν απλώς ακατέργαστες μετοχές. Αντίθετα, οι άνθρωποι εισήγαγαν σύνθετα παράγωγα προϊόντα όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιώματα προαίρεσης και προθεσμιακές συμβάσεις.

Μέχρι το 1680, η Ολλανδική Δημοκρατία (προκάτοχος της Ολλανδίας) είχε ήδη ένα λειτουργικό χρηματιστήριο όπως έχουμε σήμερα. Βοήθησε να μετατραπεί η περιοχή σε κυρίαρχο οικονομικό κέντρο εκείνη την εποχή.

Origins of Algorithmic Trading

Μέχρι τη δεκαετία του 1900, ένα λειτουργικό χρηματιστήριο είχε αναπτυχθεί παγκοσμίως. Το ίδιο σύστημα εξαπλώθηκε και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως εμπορεύματα, νομίσματα, πολύτιμα μέταλλα και ούτω καθεξής. Η Αμερική είχε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο εκείνη την εποχή και εξακολουθεί να έχει σήμερα.

Τις προηγούμενες ημέρες, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες πραγματοποιούνταν από αποκλειστικούς μεσίτες που εργάζονταν στο χρηματιστήριο. Εάν θέλατε να αγοράσετε ή να πουλήσετε μια μετοχή, έπρεπε υποχρεωτικά να καλέσετε τον μεσίτη σας και να τον ζητήσετε να το εκτελέσει για εσάς. Δεν ήταν το πιο βολικό σύστημα, αλλά λειτούργησε καλά δεδομένων των διαθέσιμων τεχνολογιών εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν στη δεκαετία του 1970. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ανέπτυξε το «καθορισμένη ανακύκλωση παραγγελίας (DOT)Ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελιών το 1976. Επέτρεπε στους εμπόρους να στέλνουν τις παραγγελίες τους ηλεκτρονικά σε ειδικούς που εργάζονταν στο ανταλλακτήριο για να τις εκτελέσουν. Αυτό το σύστημα ήταν πολύ πιο γρήγορο και πιο βολικό από την πραγματοποίηση κλήσεων σε μεσίτες. Ωστόσο, παρόλο που επέτρεπε στους επενδυτές να παρακάμψουν τους χρηματιστές, δεν ήταν «ηλεκτρονική» διαπραγμάτευση επειδή οι ειδικοί έπρεπε να τις εκπληρώσουν χειροκίνητα.

Η δεκαετία του 1980 έφερε περισσότερες βελτιώσεις. Το 1984, το NYSE κυκλοφόρησε το πιο προηγμένο Σύστημα συναλλαγών SuperDOT. Επέτρεπε στους χρήστες να εισάγουν παραγγελίες μέσω του συστήματος, οι οποίες έφτασαν αμέσως στους ειδικούς για εκτέλεση. Κατά συνέπεια, επέτρεψε έως και 100.000 μετοχές να ανταλλάσσουν χέρια κάθε φορά, σε σύγκριση με το όριο των 100 μετοχών του συστήματος DOT.

Το χρηματιστήριο NASDAQ κυκλοφόρησε επίσης το δικό του ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών το 1984, το «Σύστημα εκτέλεσης μικρών παραγγελιών (SOES).» Επέτρεπε την αυτόματη εκτέλεση για παραγγελίες έως και 1 000 μετοχών.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο άρχισε να διαβρώνεται και έδωσε τη θέση του στο διαδικτυακό εμπόριο τη δεκαετία του 1990. Παραδοσιακοί μεσίτες όπως π.χ Τσαρλς Σουάμπ και η Fidelity προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το νέο διαδικτυακό φαινόμενο, δημιουργώντας διαδικτυακές πλατφόρμες για τις συναλλαγές των πελατών τους. Επιπλέον, εμφανίστηκαν και ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες με πρωταρχική εστίαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, π.χ. η ETrade και η Ameritrade.

Με την άνοδο των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών συναλλαγών ήρθε και το αλγοριθμικό εμπόριο. Εφόσον οι έμποροι μπορούσαν πλέον να παραγγείλουν μετοχές και να τις εκπληρώσουν αυτόματα, έγραψαν προγράμματα υπολογιστών για να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες συναλλαγές βάσει προκαθορισμένων συνθηκών. Την πρακτική βοήθησαν τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ECN), τα οποία αντιστοιχούσαν αυτόματα τις εντολές αγοράς με τις αντίστοιχες εντολές πώλησης. Πιο πολύ, οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να συναλλάσσονται μετά τις παραδοσιακές ώρες της αγοράς.

Γρήγορα προς τα εμπρός στη δεκαετία του 2000 και οι αλγοριθμικές συναλλαγές έχουν γίνει πανταχού παρούσες. Ως αποτέλεσμα, το Algo-trading αποτελεί πλέον πολλές παγκόσμιες εμπορικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με Mordor Intelligenceαντιπροσωπεύει περίπου το 60-73% των μετοχών που διαπραγματεύονται στις αγορές των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, είναι 60%και στην Ασία-Ειρηνικό, 45%.

Το σύγχρονο αλγοριθμικό εμπόριο

Οι αλγοριθμικές συναλλαγές έχουν γίνει πιο εξελιγμένες αλλά βολικές στον σύγχρονο κόσμο. Τώρα έχουμε πλατφόρμες που επιτρέπουν στους εμπόρους να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από την ευκολία των υπολογιστών τους. Θα μπορούσατε να βρίσκεστε σε μια ήπειρο και να διαπραγματεύεστε περιουσιακά στοιχεία σε μια άλλη. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πώς αναπτύχθηκε η βιομηχανία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Διάφορες πλατφόρμες βοηθούν στη διευκόλυνση των εύκολων αλγοριθμικών συναλλαγών στην εποχή μας: MetaTrader 5 είναι ένα βιομηχανικό πρότυπο εδώ. Είναι πλατφόρμες που επιτρέπουν στους χρήστες να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν αυτοματοποιημένα προγράμματα συναλλαγών γρήγορα και εύκολα. Χρειάζεστε μια τέτοια πλατφόρμα για να είστε παραγωγικός αλγοριθμικός έμπορος.

Απαιτήσεις για σύγχρονες αλγοριθμικές συναλλαγές

Υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις που απαιτούνται για να είσαι σύγχρονος αλγοριθμικός έμπορος. Περιλαμβάνουν:

Δεξιότητες Προγραμματισμού Υπολογιστών

Οι αλγοριθμικές συναλλαγές περιλαμβάνουν τη δημιουργία προκαθορισμένων οδηγιών συναλλαγών που πρέπει να ακολουθήσει ένας υπολογιστής. Ως εκ τούτου, πρέπει να κατανοήσετε τη γλώσσα του υπολογιστή για να γράψετε αυτές τις οδηγίες. Οι σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού κατάλληλες για αλγοριθμικές συναλλαγές περιλαμβάνουν τη C++, την Java και την Python.

Μην αποθαρρύνεστε αν πιστεύετε ότι δεν είστε κουρασμένοι από τον προγραμματισμό υπολογιστών. Μπορείτε να προσλάβετε επαγγελματίες προγραμματιστές για να μετατρέψουν τους εννοιολογικούς αλγόριθμους συναλλαγών σας σε κώδικα. Ομοίως, υπάρχουν διαδικτυακές αγορές όπου μπορείτε να αγοράσετε και να μιμηθείτε τις στρατηγικές συναλλαγών που έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς, π.χ. MQL5.community Market.

Δοκιμαστική Υποδομή

Δεν γράφετε απλώς αυτοματοποιημένες οδηγίες συναλλαγών και τις αναπτύσσετε στην αγορά χωρίς δοκιμή. Είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε τους αλγόριθμούς σας για να μάθετε πώς θα αποδίδουν στον πραγματικό κόσμο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δοκιμών. back-testing και front-testing. Ο εκ των υστέρων έλεγχος σημαίνει δοκιμές με ιστορικά δεδομένα αγοράς και ο μελλοντικός έλεγχος γίνεται με δεδομένα αγοράς σε πραγματικό χρόνο. Πολλές πλατφόρμες συναλλαγών προσφέρουν ολοκληρωμένες δυνατότητες δοκιμών, π.χ. MetaTrader 5 Ελεγκτής στρατηγικής συναλλαγών.

Συνδεσιμότητα δικτύου

Στις αλγοριθμικές συναλλαγές, κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου μετράει. Ως εκ τούτου, θα βοηθούσε εάν είχατε ένα δίκτυο που θα συνδεόταν με τις παγκόσμιες αγορές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πλατφόρμα συναλλαγών

Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια κατάλληλη πλατφόρμα συναλλαγών για αλγοριθμικές συναλλαγές. Συγκεκριμένες πλατφόρμες ενδέχεται να μην έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για αποτελεσματικές αλγοριθμικές συναλλαγές και θα πρέπει να τις αποφεύγετε.

Πλεονεκτήματα του αλγοριθμικού εμπορίου

Υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα των αλγοριθμικών συναλλαγών σε σχέση με το τυπικό ανθρώπινο εμπόριο, όπως:

  • Χαμηλότερο κόστος συναλλαγής
  • Βελτιωμένη ακρίβεια
  • Μειωμένη πιθανότητα χειρωνακτικών σφαλμάτων
  • Εκτελέστε συναλλαγές στις καλύτερες δυνατές τιμές

Η αλγοριθμική διαπραγμάτευση είναι τεράστια αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Allied Market Research, η παγκόσμια αγορά αλγοριθμικών συναλλαγών είναι αναμένεται να αυξηθεί στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028σε σύγκριση με 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Γιατί λοιπόν να μην επιβιβαστείτε στο πλοίο και να οδηγήσετε αυτό το κύμα ανάπτυξης;

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply